Blandade tankar på 1 maj – tydlighet och eftertanke

Jag öppnar fönstret, släpper in ljud, ljus och känslor. En liten stund tidigare vaknade jag av en snörvlande och hostande tonårsson.

Ljusgrått, livgivande hög luft och känslosamma fåglar. Jag tänker på att jag kan ligga där och bara fundera. Att jag har den lyxen. Precis där och då har jag egentligen inget värre än en snuvig och hostig son att oroa mig över.

Vaknade mitt i en fotbollsträning, i drömmen alltså. Drömmens fotbollsspelande passade vidare till tankar på jobbet. Tankar om att vara konkret och tydlig. Ytterligare en crossboll bort dök tanken upp om att ”definiera mera”. För att kunna ta ställning måste du givetvis ta reda på alla fakta innan du tvärsäkert uttalar dig. Ställ frågor. Tänk efter. Sök kunskap.

Även bland våra folkvalda vore det nyttigt med större tydlighet och tydligare definitioner. Det senaste utspelet från M är ett gott exempel på det. Vad är organiserat tiggeri? Finns det ens? Kan vi då förbjuda det? Är insamlingsgalor på tv organiserat tiggeri?

Halvtänkta tankar, och fingrar i luften för att känna vindriktningen, bör först testas internt, oavsett parti, oavsett organisation.

Förflyttar mig till köksbordet och den stora, svarta häxkatten går förbi. Här och nu. Fåglarna varnar. Jag dricker kaffe och har det oförskämt bra. Har som sagt lyxen att i lugn och ro fundera.

Hoppar i tankarna och upp dyker ”äras den som äras bör”. Och det börjar regna utanför köksfönstret. Fåglarna lite tystare.

Det är ju självklart. Att vi ska ära den som äras bör. Men vid rätt tillfällen. Bara för att jag gjort en sak bra betyder det inte att jag ska hyllas för det hela livet. För det kommer tider då jag inte alls ska hyllas. Då studsar tankarna vidare till stenkastning.

Som att kasta sten i glashus. Som att kasta första stenen.

Regnet har slutat. Kanske ska jag ändå tvätta bilen. Och rensa lite i trädgården. Och… tänka lite mer. Tankarna är dina egna och ska inte låsas in. Testa dem däremot gärna med dig själv eller med någon du har förtroende för. Någon du vet kan ge dig motstånd och därmed hjälp att utveckla tanken. Framtankar är bättre än baktankar.

Jaha, och vad ville jag säga med det här då? Tja, att jag verkligen försöker leva som jag lär, men att en och annan sten ändå blir kastad (som att jag inte testat de här tankarna med andra än fåglarna och katten utanför). Vem är perfekt?

Profilbild

Om Pär Ånell

Pär Ånell är generalsekreterare på Skolidrottsförbundet som är förbundet för landets skolidrottsföreningar. Pär har levt med idrotten sedan barnsben - både som ledare och aktiv - och spelar som 52-åring fortfarande gärna fotboll, lufsar och styrketränar. Älskar det lekfulla inom idrotten, såväl som tekniska och taktiska detaljer. Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt.Totalt har dessa föreningar ungefär 100 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter där vi jobbar med glädje, glöd och gemenskap.

Kommentera