Hur jobbar ni med inflytande?

Kan inte släppa det. Måste skriva en kortis. Igen. Ni måste bara få chansen att läsa om hur det kan se ut när det gäller barns och ungdomars inflytande i idrottsrörelsen. Om hur glad jag blir när jag läser det senaste blogginlägget på bloggen för skolidrottsföreningar: http://skolifblogg.com/2014/03/31/unga-lar-yngre-det-ar-en-fantastisk-resa-inom-skolidrotten/

Missa inte att följa länkarna för att läsa mer.

Klågerupskolans IF är en av våra mer framgångsrika och uppmärksammade föreningar för tillfället. Och om vi pratar inflytande är det inte att undra på.

Föreningens styrelse och ledare består av högstadieelever. Men som sig bör finns också ett ”ungdomsråd”, kallat Ministyrelsen. Och ett projekt som kallas Rastisar. I båda fallen är det barn i mellanstadieåldern som utbildas till såväl organisations- som aktivitetsledare.

Visst är det egentligen självklart att det ska vara så? Att de som finns i verksamheten också är med och bestämmer om den?

På fredag är jag och styrelseledamoten Jennifer van der Gronden inbjudna till en workshop om ungdomsinflytande av SISU Idrottsutbildarna. Då ska vi berätta om våra tankar kring ungdomsinflytande. Att berätta om Klågerupskolans IF blir en del. Men det finns mer. Hör gärna av er och berätta hur ni gör i er förening, skol-IF eller annan. Så tar vi med oss det.

Gå in och läs bloggen och följ länkarna för att läsa mer om Ministyrelsen och Rastisarna. Det är mycket inspirerande.

Profilbild

Om Pär Ånell

Pär Ånell är generalsekreterare på Skolidrottsförbundet som är förbundet för landets skolidrottsföreningar. Pär har levt med idrotten sedan barnsben - både som ledare och aktiv - och spelar som 52-åring fortfarande gärna fotboll, lufsar och styrketränar. Älskar det lekfulla inom idrotten, såväl som tekniska och taktiska detaljer. Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt.Totalt har dessa föreningar ungefär 100 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter där vi jobbar med glädje, glöd och gemenskap.

Kommentera