Leka idrott – att bli som barn på nytt!

Barn. Vuxen. Gränsen är inte tydlig och det kan skifta från person till person och från egenskap till egenskap. Men det finns en skillnad ändå. Att behöva tas om hand och att behöva vara omhändertagande.

Barn- och ungdomsidrott har traditionellt sett skapats av vuxna för unga. Vuxna har skapat vuxenidrott för unga, en kopia fast för barn. Kanske en kortare sträcka att springa, kanske mindre mål, mindre boll och så vidare.

Vuxna har tävlat och velat vinna så då har barnen fått göra det också. Minimaran, Lilla Göteborgsvarvet, (de här exemplen har inte alltid segrar i fokus men de är en kopia av vuxenföreteelsen)  ja ni vet.  Så här är det fortfarande förstås men det finns en hel del intressant som förändrar bilden och som fått mig att tänka.

padeltennisDet finns så många vuxna just nu som vill leka idrott. Vi vill utmana oss själva och testa nytt. Listan av allehanda nya sporter som till exempel paddeltennis
med tillskyndare som Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman och Swimrun som fullständigt exploderat på ett par år med tusentals utövare kan göras lång. Och samtidigt börjar vuxna utöva nya sporter i allt större utsträckning både i föreningsform och på gym och andra privata aktörer. Väldigt många upplever just nu en känsla av att det aldrig är försent att börja och det är ju en fantastisk nyhet. Och vi är bara i början av den här utvecklingen.

swimrun

Jag provade själv på swimrun för första gången häromveckan. Jag är ingen duktig simmare så jag fick verkligen kämpa och slita och utmana mig själv både mentalt och fysiskt. Det var en härlig idrottsupplevelse helt fri från kampen om att vara bäst. Vi var ett skönt gäng som samlats på initiativ av Swimrunentusiasten Erika Rosenbaum. Det är bara att dyka upp en eller flera torsdagskvällar under för- och sensommar på friluftsgården Hellasgården i Stockholm. Det pratas och skrattas och gemenskapen är stor före, under och efter träningstävlingen. Någon var snabbast och fick ett pris, sedan lottades det ut priser bland alla deltagare. Erika bjöd på supersmaskiga hembakta kakor och kaffe och skrev resultatlistan på ett kollegieblock.

Den här nya vuxenidrotten, som är mer spontan, mer flexibel, mer föränderlig, känns mer barnslig, mer likt barns sätt att vara, att leka. Fokuset skiftar snabbt, det kan vara roligt att förbereda för lite hemmaorientering i trädgården men när allt är klart vill barnet plötsligt spela fotboll… 😉
Och nya sporter och idrottslekar uppstår ständigt hos barn och det är roligt att prova, roligt att utvecklas och bli bättre. Det är kul att träffa andra och lära dem och lära av varandra och utveckla sin idrott och utveckla sitt idrottande.

För några år sedan skapade jag och några kompisar i 30-årsåldern ett helt nytt strandtennisspel som vi allteftersom förfinade och lekte fram. Och vi spelade matcher och blev bättre och vi skrattade mycket. Som barn gör. På en annan strand för drygt ett år sedan inledde jag mitt projekt att lära mig att gå på händer. Det kan jag nu. Det är aldrig försent att lära sig nya saker, att prova nytt, att utvecklas, att leka.

Jag brukar tänka ”Lek i sandlådan när du tycker det är kul att leka i sandlådan, för sedan kan det vara försent”.  Alltså passa på att göra det du tycker är roligt för stunden för rätt var det är har intresset skiftat och den upplevelsen och möjligheten har gått dig förbi.  Och på samma gång handlar det då om att göra det som passar just en själv.

Och för att knyta ihop säcken så är det ju det som gäller också barn. Att få göra det en gillar och göra det så sitt sätt. Där kan det nya vuxenidrottandet göra att nutidens barnidrott som skapas utefter vuxenvärlden också innebär idrott för barn på barnens sätt. Vi vuxna har blivit barn, snacka om win-win! 😉

Här ett klockrent exempel på idrott som skapas av unga – för unga. Barnidrott när den är som bäst. Idrott som är rolig här och nu. Barn älskar ett schyst vattenkrig! Och det gör väl vuxna också… 🙂

Klågerupskolans IF:
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklagerupskolansif%2Fvideos%2F789005954568903%2F&show_text=0&width=560

Skolidrottsförbundet

Om Skolidrottsförbundet

Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt.Totalt har dessa föreningar ungefär 150 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter.

Kommentera