Sociala medier är häftigt!

I slutet av förra året tog förbundsstyrelsen beslut om att lägga ner tidningen Svensk Skolidrott. Enligt mig ett korrekt beslut, även om jag är en älskare av papperstidningar. Eller gammelmedia som en del föredrar att kalla det.

Den stora utmaningen med Svensk Skolidrott – och många andra pappersprodukter som skickas ut – är att veta var den hamnar, vem som läser den. En erfarenhet jag har sedan min tid som redaktör för RF:s tidning, Svensk Idrott.

Självklart finns den utmaningen även om vi kommunicerar via hemsida, bloggar, Instagram, digitala nyhetsbrev och Twitter. Däremot kan vi se att vi får en direkt respons.

Detta upplevde jag alldeles nyss. Moderate riksdagsmannen, Tomas Tobé, har för två timmar tagit över Lärarförbundets Twitter-konto. Jag ställde en fråga och fick svar inom några minuter. Och det är inget ovanligt. Det är oftast ganska lätt att få kontakt med våra politiker – och för all del även andra kändisar – via Twitter.

Tobé svarade att han kände väl till Skolidrottsförbundet och våra möjligheter att bidra till bättre sammanhållning, mer fysisk aktivitet och bättre skolresultat. Han lovade också att vi får se mer av det i Alliansens valmanifest. Får vi se en kontring från Socialdemokraterna?

Och det ökar även kännedomen om vår verksamhet. Så om inte förr: Se till att twittra ordenligt på förbundsmötet i Sundsvall i helgen. Men var även annars vakna för när det kan vara aktuellt att berätta om skol-IF och Skolidrottsförbundets verksamhet.

Och du, det funkar även för en papperstidningskramare som fyllt 50.

Profilbild

Om Pär Ånell

Pär Ånell är generalsekreterare på Skolidrottsförbundet som är förbundet för landets skolidrottsföreningar. Pär har levt med idrotten sedan barnsben - både som ledare och aktiv - och spelar som 52-åring fortfarande gärna fotboll, lufsar och styrketränar. Älskar det lekfulla inom idrotten, såväl som tekniska och taktiska detaljer. Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt.Totalt har dessa föreningar ungefär 100 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter där vi jobbar med glädje, glöd och gemenskap.

Kommentera