Vad gör skol-IF på sommaren?

4475658Vi älskar sommaren och vi älskar att prata om sommaren. Vad vi ska göra, vart vi ska vara, vilka vi ska vara med och andra mer eller mindre storslagna planer. Barnen längtar efter sommarlovet, sommarstugan, baden, resorna, vattenlanden, glassarna eller vad det nu kan vara. Men vi får inte glömma att alla barn och ungdomar inte har en sommarstuga, råd att åka på någon semester eller lediga föräldrar. En del har föräldrar som jobbar hela sommaren och många har ingen sommarstuga, råd med semestrar eller grandparents som ställer upp. Förhoppningsvis finns det något roligt kollo eller annat läger att åka på, eller ett fritids som ordnar bra aktiviteter. Oavsett kan det vara svårt för vem som helst att aktivera sig under tio veckor.

På några håll i landet har barn och ungdomar lite extra tur, det finns nämligen skolidrottsföreningar som aldrig vilar. Dessa håller likt höst- och vårtermin igång aktiviteter som passar alla. Allt för att det ska vara enkelt, roligt och (nästan) gratis.

I Svedala, i Skåne, till exempel. Där har skolidrottsföreningarna gått ihop och tillsammans med kommunen kör de ”Sommarsporren” för alla barn i årskurs 3 till 6. De som leder aktiviteterna är skolidrottsungdomar, såklart!

I Småland arrangerar Vislanda skol-IF sommaridrottskola. På programmet står bland annat Fotboll, Gymnastik, Paddling, Friidrott, Bågskytte och Volleyboll. Det är fritt fram för deltagarna själva att önska och påverka vilka aktiviteter som ska hållas. Vislanda skol-IF har även ett samarbete med fritidsgården och kommer bland annat hyra ett utomhusbad för högstadieeleverna samt ha dagsutflykter till Piggeboda. Föreningen har även skapat en facebooksida som heter ”spontanidrott, vislanda skol IF” där de lägger ut aktiviteter under sommaren för de som är sugna att vara med. Förhoppningsvis blir det även ett triathlon för de mellan 13-25 år i slutet av sommaren. Ja idéer, planer och aktiviteter är det inget Vislanda skol-IF har problem med.

Sen får vi inte glömma alla ledarskapsläger som bygger på utbildningsmaterialet Unga leder Unga. Vi har Premiumlägret i Dalarna, ELIT-lägret i Västmanland och nytt för i år är Sommarlovslägret i Gästrikland, för att nämna några.

Vet ni fler skol-IF som håller öppet? Tipsa oss och ta massa bilder och skicka in så vi kan inspirera ännu fler att ha aktivitet!

 

Profilbild

Om Hanne Liljeholm

Jag arbetar som föreningsutvecklare på Skolidrottsförbundet. Jag brinner för allas rätt till en god hälsa och jobbar helst heltid med frågor kring bredd, inkludering, mångfald och jämlikhet! Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt. Totalt har dessa föreningar ungefär 150 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter.

Kommentera