Värdet av föreningen och…

…att ha privilegiet att arbeta med sina egna intressen och de värden jag brinner för.

Denna bloggtext handlar om vad unga personer (och gamla) kan få ut av att engagera sig i idrott- och föreningslivet. Den handlar också om hela värdet av föreningen och allt du som ledare eller vuxen i föreningen möjliggör för medlemmarna. Den kommer också att handla lite om varför det är så värt att lägga några timmar på administration.

12963547_10153390498287136_8315328053533758343_n

Hade jag aldrig varit intresserad av idrott eller aldrig deltagit i något föreningsliv så hade jag inte varit där jag är idag – och jag är ju på ett riktigt grymt ställe.

När jag var liten kunde jag inte identifiera mig med idrott, den var för alltför könsbinär* och jag hittade inte min plats riktigt även om jag flera gånger försökte. Jag fann istället en teaterförening, Nya Teatern, som kom att bli mitt vardagsrum för tio år framåt. En stor anledning till att jag började i en teaterförening som tioåring var ledaren som fick mig att trivas så bra. Hon var öppen, glad och såg mig. Hon var min första självvalda förebild. En annan anledning var lättheten att förutom att spela teater få sitta i styrelsen, att så småningom själv bli teaterledare, anordna egna projekt såsom kulturcafé och bara möjligheten att hänga i en öppen miljö. I teaterföreningen lärde jag känna de flesta av mina vänner och där kände jag mig trygg i att  få vara mig själv.

1970406_10151944949142136_1301285918_n

När jag var runt tjugo år hade jag tröttnat på teatern och letade efter mer fysiska utmaningar. Jag hittade boxningen och blev snabbt intresserad av att gå en ledarutbildning, ”Plattformen”. Under de år jag läste till dramapedagog satsade jag som mest på min egen träning men så fort jag hamnade i rätt förening, Majornas Boxningsklubb, i Göteborg kom lusten till föreningsengagemang tillbaka. Jag började att engagera mig i styrelsen, jag var med och drev träning för tjej- och transpersoner och klubben blev som mitt andra hem. Jag åkte på förbundsmöte och engagerade mig i likabehandlingsprojekt och i valberedningen. Jag fick nya vänner och jag fick en rik fritid och massa gratis utbildning. Jag har testat på boxningsklubbor på flera ställen i världen och jag har fått uppleva så otroligt mycket tack vare mitt intresse.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När boxningen kändes för kravfylld och prestationsinriktad började jag åka mer och mer skateboard. Jag hade kört snowboard sedan 10 års ålder men skateboard kändes svårtillgängligt för mig som nybörjare. Efter att jag deltagit på ett skateboardläger för tjejer, med femtio deltagare i åldrarna sju till 50 år så var jag hooked. Sommaren efter fick jag jobb i Actionparken, en skateboardpark i Göteborg, och var själv med och anordnade läger, kurser och en festival. Därefter var jag med och höll kurser för barn och några somrar senare fick jag en projektanställning på Roofy Safety, en skateboardförening finansierad av arvsfonden som gjorde det möjligt för oss att delta på nästan alla skateboardtävlingar och event den sommaren.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I helgen, 30 år gammal, deltog jag för andra gången i en skateboardtävling, bara för skojs skull och det var hur kul som helst.

Vad vill jag säga med allt det här då? Jo att du som är ung, oavsett om du är tio eller tjugofem; engagera dig i det du tycker om, eller hitta något intresse om du inte redan har det och börja engagera dig. Det kommer att ge dig nätverk, personlig utveckling, bra saker på ett CV, nya upplevelser och kanske en kunskap om dig själv som gör att du hittar det du vill hålla på med i livet. Oavsett vad du kommer att arbeta med så kommer du ha nytta av dessa erfarenheter livet ut. Dessutom får du så mycket mer ut av att engagera dig i mer än din egen träning. Det gör att du får en chans att ge tillbaka det som andra gett dig och det gör att du blir lite mindre självcentrerad. Kanske en lite bättre människa helt enkelt. Detta gäller såklart för alla åldrar!

Och så det här med administrationen…

Det är stor skillnad på att träna själv, gå till ett privat gym och på engagera dig i en förening. Ibland muttrar våra föreningar om att det är för mycket administration och att det är svårt att få ihop tiden. Hör av er till oss då, för vi vill peppa och stötta er! Ja, det är lite extra jobb med en förening i form av att hitta en styrelse och ledare. En förening handlar ju inte om att få in pengar utan om att hitta en demokratisk plattform för gemensamma intressen. Administration är ibland trist men finns oftast till för att leda en demokratisk process. Lägger du in dina medlemmar i IdrottOnline registreras de och i längden får Riksidrottsförbundet mer pengar från staten vilket resulterar i att Skolidrottsförbundet får mer vilket gör att föreningen får mer.

En förening fyller alltså en så mycket större mening och har en så mycket bredare bas för att kunna verka som en plattform där alla kan delta, än exempelvis ett privat gym. Tycker inte du det är kul med IdrottOnline och föreningsadministration? Hitta en medlem eller ett äldre syskon som gillar att hålla på med administration, de finns! I en förening ska det finnas plats för alla, man behöver inte ens ha ett idrottsintresse utan kan engagera sig som styrelseledamot, ledare eller något annat just för att man förstår och tycker om värdet av föreningen.

*googla ordet könsbinär, ett bra ord att vara medveten om hur det påverkar dig, din omgivning och din idrottsförening.

 

Profilbild

Om Hanne Liljeholm

Jag arbetar som föreningsutvecklare på Skolidrottsförbundet. Jag brinner för allas rätt till en god hälsa och jobbar helst heltid med frågor kring bredd, inkludering, mångfald och jämlikhet! Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt. Totalt har dessa föreningar ungefär 150 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter.

Kommentera