Vi kan inkludera – och minska hatet

Det var ingen jag kände. Ingen i min klubb.
Men jag har gråtit idag.

Min fotbollsdag började med träningsmatch för P00 mot Sörskogen. Sol, spritt i benen, fotbollsutbildning och det vanliga snacket om att uppträda positivt mot varandra, motståndare och domare. Vi är ju fotbollsfamiljen.

Hemkommen får en höra att en Djurgårdssupporter tragiskt avlidit, troligen efter en misshandel inför den allsvenska premiären.
Ser på Twitter att AIK-supportrar startar insamling för att köpa en krans och lämna på Djurgårns träningsanläggning, Kaknäs. Ser att AIK-supportrar ändrar hashtagen #viärinteni till #viärni. Ser en AIK-tröja som hänger på staketet bland Djurgårds-tröjorna utanför Stadion. Vi fortsätter så. Vi måste säga ifrån: vi accepterar inte hat. Stå upp för det positiva inom idrotten och få det att sprida sig.

Det är så klart fruktansvärt att en tragedi ska till för att vi ska samla de goda krafterna i alla klubbar, men ta nu vara på de positiva strömningarna och se till att det inte händer igen.

Istället: Spöa varandra i bästa kampanjer inför säsongen, i att sjunga högst, i att skapa bästa tifo under matcherna. Jag tycker att det är underbart när spelarna kramar sin motståndare efter matchen. Det är en gest som vi på läktarna kan ta efter.

Och notera det fantastiskt fina arbete som görs i många klubbar. Arbete som syftar till att med hjälp av fotbollen skapa ett bättre samhälle. Det jobbas för en positiv läktarkultur, det jobbas mot homofobi, det jobbas för jämställdhet.

Det är ett komplext ämne, jag har inte svaren. Men jag hör till dem som tänker att vi måste se längre än att skylla på fotbollen. Det är också något annat i samhället, i människan, som lockar fram vansinnigheter.

Och varför skriver jag det här? På Skolidrottsbloggen? Bland annat för att vi kan vara med och påverka på ett hörn.
Vårt arbete som bygger på att inkludera, på glädje, glöd och gemenskap, kan bidra till att fler barn och unga känner sig sedda. Att deras kunskaper och vilja tas tillvara. Och då väljer en positiv väg – utan hat – ända till den allsvenska läktaren.
Imorgon hoppas jag på en värdig premiär på Friends. Med glädjetårar möjligen.

Profilbild

Om Pär Ånell

Pär Ånell är generalsekreterare på Skolidrottsförbundet som är förbundet för landets skolidrottsföreningar. Pär har levt med idrotten sedan barnsben - både som ledare och aktiv - och spelar som 52-åring fortfarande gärna fotboll, lufsar och styrketränar. Älskar det lekfulla inom idrotten, såväl som tekniska och taktiska detaljer. Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt.Totalt har dessa föreningar ungefär 100 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter där vi jobbar med glädje, glöd och gemenskap.

Kommentera