Vilka eldsjälar får synas?

Det har varit ovanligt svårt att komma på vad jag ska skriva om denna vecka. Inte för att det inte finns mycket att skriva om, tvärtom. Det finns så mycket inspirerande där ute i idrottsvärlden. Stora händelser, saker som förändrar, gör oss glada, ger oss hälsa och ett sammanhang. Sedan finns det alltid massor jag vill skriva om som handlar om det svåra eller det tuffa med att vilja skapa idrott för alla. I Skolidrottsförbundet kämpar vi varje dag för att skapa en plattform så att idrott och demokrati ska kunna gå hand i hand, det är inte alltid det lättaste.

Den senaste tiden har vi kunnat ta del av en mängd inspirerande exempel på härligt, sprudlande idrott med demokratiska grunder. De personer som varje dag ägnar ideell kraft åt att få föreningar att rulla, bollar att snurra och att få andra att känna glädje och gemenskap brukar vi kalla för eldsjälar. Och som de flesta känner till så skulle svensk idrott stanna utan dessa eldsjälar. I skolidrotten består dessa eldsjälar av en hel del barn och ungdomar. Vad som motiverar en att fortsätta ideellt är säkert väldigt individuellt. Det som håller i längden är att ha en inre motivation. En tro och lust som helt skapats av att vi själva vill. Så även om uppmärksamhet och beundran inte skapar inre motivation kan jag ibland önska att fler av dessa eldsjälar fick ta plats. För vilka är det som får ta plats egentligen och varför? Denna fråga dök upp i mitt huvud efter att ha läst om hur flera ungdomar i Vislandas skol-IF fått träffa Kalle ”Gympaläraren”, han som fick en helt egen serie som eldsjäl för en hel skola. Jag är också inspirerad av Kalle och fick mycket glädje av att kolla på hans program. I Vislandas skol-IF och på många andra skol-IF i Sverige finns det säkerligen hur många Kalle som helst och det är lätt att glömma ibland. Så nu tänkte jag att istället för att ta mer plats här, ge den till alla de yngre eldsjälarna, ja eller helt enkelt tipsa om den senaste tidens uppmärksammade artiklar och händelser på sociala och klassiska medier.

Klicka på respektive bild för att komma till de olika händelserna.

OBS! Kommer du till samma sida gå istället in på respektive tidningslänk istället för att klicka på bilden.

Corren.se blir-piggare

Sydsvenskanskane2

Höllvikenskane3

Sydsvenskannaverlonn

Myrvikens skol-IFmyrviken

 

Profilbild

Om Hanne Liljeholm

Jag arbetar som föreningsutvecklare på Skolidrottsförbundet. Jag brinner för allas rätt till en god hälsa och jobbar helst heltid med frågor kring bredd, inkludering, mångfald och jämlikhet! Skolidrottsföreningen (skol-IF) är barn och ungdomars egen förening. Här idrottar de på sina egna villkor i anslutning till skoldagen. Tanken med en skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet. Föreningens grund är eftermiddagsaktiviteter och återkommande tävlingar där alla kan vara med. Skol-IF drivs av barn och ungdomar med hjälp av ett vuxenstöd. Därför är det viktigt för föreningen att de drivande barnen och ungdomarna utbildas i förenings- och ledarkunskap. Skolidrottsförbundet är riksorganisationen för landets samtliga skolidrottsföreningar och alla deras medlemmar. I dag finns cirka 1 300 skolidrottsföreningar vid landets skolor fördelade på förbundets 26 distrikt. Totalt har dessa föreningar ungefär 150 000 medlemmar. Skolidrottsförbundet fungerar som ett så kallat fleridrottsförbund och är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter.

Kommentera